Ploty

Plastové plotovky – řešení pro váš plot

Plastové plotovky patří k nejprodávanějším produktům při stavbě plotu. Mají klíčové vlastnosti, které zaručují, že se o plot nebudete muset vůbec starat a vydrží vám věky. Na následujících řádcích probereme všechno o plastových plotovkách od výběru barev, vlastností, materiálu až po návod na montáž.

Tyto plotovky vyrobené pečlivou recyklací plastového odpadu (tzv. recyklát) jsou ideálním řešením pro váš nový plot, který vám vydrží na věky. Plotovky vyrobené z plastu se nemusejí natírat, nehnijí, nezkorodují, nepřemrznou a nekřehnou. Odolají hmyzu i houbám. Snadno je přeříznete (řez není nutné nijak upravovat) i navrtáte. Plastové plotovky vyrábí výrobce v několika barevných variantách, délkách a s různými typy hlav. Nejprodávanější je v hnědé barvě s půlkulatou hlavou.

PLOTOVKY PLASTOVÉ, S ROVNOU HLAVOU, BARVA HNĚDÁ
PLOTOVKY PLASTOVÉ S PŮLKULATOU HLAVOU, BARVA HNĚDÁ
PLOTOVKY PLASTOVÉ S TŘÍHRANNOU HLAVOU, BARVA HNĚDÁ
JEKL POPLASTOVANÝ A POZINKOVANÝ 50 X 30 X 1,8 MM, BARVA HNĚDÁ

Varianty plastových plotovek – barva, typ hlavy, výška

Plotovky z plastu vyrábí český výrobce v několika barvách, výškách a s různým typem hlavy. Základní barvou recyklátu je šedá, která se následně plně barví na hnědou, černou nebo cihlovou barvu. Můžete si také vybrat různý typ hlavy – nejpopulárnějším typem je půlkulatá hlava, ale prodáváme i plotovky s tříhrannou okrasnou hlavou a plotovky s rovnou hlavou. Co se týče rozměrů můžete si zvolit délku plotovek od 60 cm do 200 cm. Zákazníci nejčastěji kupují velikost 100 a 120 cm.

Výhody

Plastové plotovky mají celou řadu výhod, proto jsou u zákazníků tolik oblíbené. Plotovky nehnijí – neohrozí je žádná plíseň, houby ani běžně používané chemikálie (např. na čištění). Na slunci se nestane, že by plotovky křehly, zároveň jim nehrozí koroze nebo přemrznutí v mrazech. Naprostá většina zákazníků ocení, že je můžete upravovat nástroji na dřevo (pila, cirkulárka atd.), pohodlně je navrtáte a opracujete bez větších problémů. Nemusíte se bát ani vzniku prasklin. V podstatě nevyžadují vůbec žádnou údržbu ani starost a dobře se čistí.

Vlastnosti plastových plotovek

Klíčové vlastnosti plastových plotovek shrnuje následující tabulka. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit a rádi vám pomůžeme s celkovou kalkulací plotu a vymyslíme ideální řešení na míru.

– nehnijí– snadná úprava
– nekorodují– žádná údržba
– nenasáknou– nenatírají se
– nepopraskají– lehce se čistí
-odolávají běžným chemikáliím– jednotné řezání a vrtání

Jak pracovat s materiálem Traplast

Traplast je označení materiálu vyrobeného z recyklovaných plastů, který by normálně skončil na skládce. Jelikož se jedná o plastový materiál, je nutné počítat s určitou dilatací. Laicky řečeno – plast se při změně teploty roztahuje na rozdíl od dřeva nebo kovu. Názorný příklad můžete vidět v tabulce – pokud dojde ke změně teploty o 20°C, tak se plast v délce 100 cm roztáhne o 3 mm.

Změna teplotyDélka plastu 1 metrDélka plastu 2 metry
o 20%3 mm6 mm
o 40%6 mm12 mm

Rada je jasná – při montáži počítejte s drobnou dilatační vůlí. Obecně doporučujeme vyvrtat do plotovek díry s větším průměrem (o 2 až 3 mm) pro šrouby a neutahovat úplně. Nechte šroubům drobnou vůli. Hodně vyhledávanou variantou upevnění jsou TEX šrouby. Máme k dispozici i variantu šroubu TEX s křidélky, které problém vyřeší za vás. Křidélka zvětší průměr díry o 2 mm a problém s dilatací máte vyřešený.

Celkovou odolnost Traplastu udává výrobce v rozmezí -30°C až +70°C.

Lehce se čistí. Výrobky z materiálu Traplast™ se vyznačují bezkonkurenční dlouhou životností a nevyžadují téměř žádnou údržbu. Jednoduše a velmi snadno se s nimi manipuluje. Můžete je řezat, vrtat, spojovat vruty a opracovávat běžnými nástroji na kov nebo dřevo. Při práci respektujte doporučené zásady práce.

Montáž plastových plotovek

Je třeba si uvědomit, že každá realizace plotu je jiná a každý zákazník má jiné nároky na plot. Proto berte následující návod na montáž jako ukázku a jakýsi standart, nicméně v konečném důsledku záleží na vás, jak přesně bude plot vypadat. Roli bude hrát váš rozpočet, vizuální nároky, poloha nemovitosti atd.

  • plotové sloupky (jäckly) dle vašeho výběru – nejčastěji železný jekl s plastovou povrchovou úpravou
  • vodorovné profily (příčníky) (tzv. tesy) – např. rozměry 50 x 30 mm, ale opět záleží na konkrétní realizaci, tyto profily jsou opět železné s PVC povrchem
  • úchytky tesů – většinou se jedná o obyčejný plech s povrchovou úpravou (zinek)
  • samozřejmě šrouby TEX – s průměrem a délkou vám rádi poradíme a vybereme správné rozměry na míru pro vaší realizaci
  • metrické šrouby pro uchycení tesů k úchytkám